Företagslån

Factoring – Belåna eller sälj dina fakturor

Factoring

Att belåna eller sälja företagets fakturor, så kallad factoring, kan vara ett bra alternativ eller komplement till att ta ett lån. Det är ett säkrare alternativ om du tycker det är för stora risker med ett företagslån. Du ökar ditt kassaflöde genom att snabbt få in pengar i företaget med factoring. Vi hjälper till med att jämföra olika factoringtjänster för att du ska hitta den tjänst med de bästa villkoren som passar ditt företag bäst.

Vad innebär factoring?
Factoring är en allt vanligare finansieringsmetod i både små och stora företag. Factoring innebär att du antingen belånar eller säljer företagets fakturor. Om du överlåter fakturorna måste du meddela dina kunder detta och till vilket factoringbolag eftersom kunderna istället ska betala till kreditbolaget som även sköter eventuella påminnelser och inkasso.
Du väljer själv om du vill sälja och belåna enstaka fakturor eller alla dina fakturor.

Sälja fakturor med fakturaköp
Genom att sälja fakturor med tjänsten fakturaköp så överlåts fakturorna till ett factoringbolag som då tar över ansvaret för fakturorna med att sköta administreringen kring att få in pengarna från kunderna. De betalar ut fakturornas samlade belopp minus factoringbolagets avgifter direkt efter överlåtelsen. Du får på så sätt snabbt in pengar i ditt företag istället för att behöva ligga ute med dina kundfordringar.
Fakturaköp innebär att du inte tar de kreditrisker som annars finns vid företagslån eller genom att belåna dina fakturor. Med fakturaköp frigör du kapital snabbt.

Belåna fakturor med fakturabelåning
Du kan också välja att belåna fakturorna med tjänsten fakturabelåning hos ett factoringbolag istället. Du tar då en kreditrisk men eftersom du ger factoringbolaget fakturorna som säkerhet får du mer förmånliga finansieringsvillkor.

Factoring med och utan regress
När du säljer fakturor med en factoringtjänst och där factoringbolaget tar över allt ansvar för fakturorna vad gäller både rättigheter och skyldigheter kallas det factoring utan regress. Factoringbolaget tar då över kreditrisken som kan inträffa om kunden inte kan betala. Därför är den här varianten dyrare än factoring med regress.
Har du istället valt factoring med regress köper du som företag tillbaka fakturorna som inte blivit betalda efter förfallodatum trots påminnelser. Då gäller det att du har kapital i ditt företag så att du klarar av att köpa tillbaka fakturorna. Det här är alltså en kreditrisk för dig i jämförelse med factoring utan regress.

Att jämföra och hitta rätt factoringtjänst för dina behov
Oavsett vad du har för företag hjälper vi dig att jämföra och hitta rätt factoringtjänst för dina behov. Med vår hjälp får du de bästa förutsättningarna för att få de bästa villkoren.
Det är viktigt att välja rätt factoringbolag för att värna om dina kundrelationer. När du säljer eller belånar fakturorna tar factoringbolaget över kundkontakten. Därför är det viktigt att du vet att factoringbolaget sköter sina kundrelationer professionellt. Om du vill behålla kunderna för nya affärer är det viktigt med ett bra bemötande av factoringbolaget.
Det finns några saker att titta lite extra på för att hitta den bästa tjänsten för dig:
Pris – Priset är så klart en avgörande faktor men inte den enda som är viktig
Vilka extra avgifter det finns
Ränta – Vilken ränta på fakturabelåning klarar du av i ditt företag utifrån dina förväntade intäkter?
Vilken belåningsgrad det är av fakturabeloppet vid fakturabelåning
Med eller utan regress – Kan du köpa tillbaka fakturorna om kunderna inte betalar factoringbolaget?
Hur snabbt du måste köpa tillbaka fakturor som du har sålt med regress
Om du har möjlighet att välja mellan att sälja eller belåna fakturorna

Varför är det bra att använda factoring?
Ett säkrare alternativ
Factoring är ett bra alternativ eller komplement till att ta ett företagslån eftersom det är ett säkrare alternativ.

Du får snabbt in pengar i företaget
Du ökar ditt kassaflöde genom att snabbt få in pengar i företaget istället för att ligga ute med dina kundfordringar. Eftersom det är vanligt med en betalningstid på 30 dagar och ibland mer kan det påverka likviditeten i företaget. Framförallt kan det vara ett problem om du driver ett tjänsteföretag och dina uppdrag är lite längre så att det går lång tid mellan faktureringarna.

Kapital för plötsliga utgifter
Ibland kan du oplanerat behöva kapital för plötsliga utgifter som exempelvis att kunna köpa in material till ett uppdrag eller köpa in nya arbetsredskap för att de gamla gått sönder.

Mindre administrativt arbete och mer tid till din verksamhet
Du sparar också tid med mindre administrativt arbete eftersom du inte behöver bevaka fakturorna, skicka påminnelser eller inkasso. Du får mer tid över till din verksamhet istället och kan fokusera på att få in ännu mer pengar i företaget.

Slipp oron för om kunder betalar i tid
Du slipper gå och oroa dig för att inte kunderna betalar i tid eller att de inte kan betala alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *