Med ett företagslån, kommer företag att beviljas ett lån på en viss summa pengar under en period, vanligtvis över flera år, och där ränta och månatliga betalningar ofta är fasta över löptiden.

Vissa långivare av företagslån erbjuder tillgång till en kortfristig finansiering och kan, till exempel, erbjuda summor på upp till 500 000 kr i upp till ett år. Andra långivare, främst banker kommer att låta dig låna större belopp under en längre period.

Dessutom är vissa långivare specialiserade på små företagslån, medan andra fokuserar på ”start up” lån till nya företag som behöver resurser för att komma igång.

Vad är fördelarna med att ha ett företagslån?

Företagslån kan hjälpa till med kassaflöde för företaget, och vara till stor hjälp när tiderna är tuffa för dig och ditt företag. Detta genom att erbjuda tillgång till en kortfristig finansiering.

Andra lån kan hjälpa dig att låna kapital under en längre period – om du till exempel måste betala en större engångssumma för företaget, eller för att finansiera en expansion.

De där ”start-up” lånen vi var inne på tidigare kan ge dig möjligheten att få ett större lån när du första gången drar igång ditt eget företag. Medan vanliga lån till mindre företag kan vara viktiga för hantering anställdas löner, kunder och att kassaflödet rullar på som det skall.

Med vissa långivare – som kallas P2P eller ”peer-to-peer” långivare, så kan du låna pengar till företaget från privatpersoner, snarare än från en bank. Med denna typ av lån, har du möjlighet att låna mot en säkerhet, ett företagslån utan säkerhet, eller ett tillgångsfinansierat lån.

Med en del typer av lån, kan du ställa in hur mycket du vill låna och hur länge. Vissa erbjuder flexibla alternativ för återbetalning, medan andra kommer med avgifter som skall betalas innan, eller under lånetiden.

Om företagslån

Vem kan ansöka om ett företagslån?

Alla företag kan ansöka om ett företagslån, oavsett hur stort eller hur litet företaget är. Den finns dock de långivare som bara kommer att låna ut till aktiebolag, så var noga med att kolla upp detta innan du ansöker.

Företagslån kan återigen hjälpa till med kassaflöde, och vara livsavgörande för företaget om ni har gått in i tuffa tider och det går knackigt.

Framför allt, vad du måste inse är att då det tidigare varit osäkra ekonomiska tider har vuxit fram en hel del svårigheter för många företag att få en godkänd kredit. För att ansöka om ett företagslån, behöver ditt företag oftast vara momsregistrerat, och det kan också vara ett minimikrav på månadsomsättning.

Vissa låneutgivare kan också kräva att du har minst två års omsättning att visa upp, även om vissa långivare mer än gärna lånar ut pengar till företag med mindre än två års omsättning i företagets historik.

Varför ska man ansöka?

Om du letar efter ett företagslån måste du spendera tid på att genomföra lite efterforskning. Detta eftersom det finns olika typer av lånebjudanden från olika leverantörer.

Det enklaste sättet att jämföra alla lån på en gång och på en enda plats, är genom att använda jämförelse för företagslån.

På bara något klick kan du se detaljerad information om långivare och funktioner för företagslån som erbjuds för att hjälpa dig hitta det bästa lånet för just ditt företags behov.

Ansök om ett företagslån online

Om någon gör en kreditupplysning på dig och den visar allt för mycket problem och om du saknar säkerheter eller inte har möjlighet att erbjuda en säkerhet för ett lån. Då kommer banken inte att låna ut pengar till ditt företag.

Ett alternativ skulle vara att ansöka om ett företagslån online, ett mindre företagslån som sträcker sig från 5000 kr till 100,000 kr. Företagslån online är ofta så små att kommersiella banker inte ens orkar med tiden det tar att bevilja så små lån. I stället för en bank, behöver du vända dig till en låneutgivare som erbjuder företagslån online.

Den här typen av låneutgivare erbjuder mindre lån, som oftast kräver mindre dokumentation än bankerna, och tillämpar ofta mer flexibla kriterier för den ansökande. Det finns flera långivare i Sverige som erbjuder företagslån online, och de tar ofta något högre räntor för lån än banker. HittaFöretagslån.se jämför dem alla.

Hur du förbättrar dina chanser till ett företagslån

Ansök om rätt lån från rätt bank

Det finns vissa banker som inte lånar ut till vissa branscher, som till exempel hotellbranschen. När du ansöker om ett lån, se till att gå till en bank som faktiskt lånar ut till din bransch. Eftersom det finns många typer av företagslån, är det bäst att se till att du ansöker om rätt typ av lån som bäst passar ditt företags behov.

Ha en närvaro på nätet och uppdatera den

De flesta långivare kommer sannolikt att göra sin egen forskning om dig och ditt företag. Det bäst här är att ha både personliga och affärsmässiga online-profiler.

Vissa långivare kommer att granska den information om ditt företag som finns på nätet, samt information om dess huvudägare. Därför är det bäst att hålla dina online-profiler uppdaterade.

Åtgärda eventuella fel på ditt företags kreditupplysning

Det är viktigt att granska vad som skrivs på ditt företags kreditupplysning då och då för att kontrollera att uppgifterna är korrekta.

Det viktigt att åtgärda felen på kreditupplysningen så snart som möjligt, eftersom det tar vanligtvis tar en tid innan den här typen av fel i kreditupplysningen kan åtgärdas.

Det är du som är ansiktet utåt

Även om det inte direkt anges i listan på krav, tittar långivaren på din moraliska och etiska karaktär innan de fattar ett slutgiltigt beslut. Det är du som är ansiktet utåt för företaget gentemot banken.

Din personlighet representerar hur det kommer att vara för en långivare att jobba med dig, det är därför det rekommenderas att du bör vara på ditt bästa humör vid ett första möte.

Förbered mer än en betalningsplan

När du ansöker om ett lån, föreslår många att man bestämmer sig för vilken typ av finansiering som man behöver, vad ens syfte är, och hur lång tid man har för avsikt att återbetala lånet.

Det är bäst att förbereda två eller tre olika betalningsalternativ att lägga fram till långivaren. Om du har en tydlig avbetalningsplan och en backup, kommer du att verka vara en ansvarstagande låntagare och kommer att öka dina chanser för ett godkänt banklån till företaget.