För ett litet företag att komma igång, eller för att hålla det igång, måste det finnas finansiering som ofta kommer i form av ett företagslån.

En form av finansiering som småföretagare kan vända sig till är lånefinansiering. Småföretag kan ansöka om ett lån via banker eller andra finansiella institut, som kreditföretag.

Vanligtvis vill inte banker ge några lån till ”start-ups”, men de lånar gärna till företag som har haft igång sin verksamhet ett tag om finansieringen ser allmänt hälsosam ut. Dessa är de viktigaste stegen du bör följa genom ansökningsprocessen för ett lån:

Anledning och beloppet för ett företagslån

Det verkar uppenbart att en småföretagare skulle veta anledningen till mängden av företagslån de behöver. Om företaget är ett start-up, behöver det här nödvändigtvis inte vara sant.

Ägare av start-ups kan fortfarande vara i banor om att bestämma antalet investerare som de behöver och varför. Företagare, oavsett om de är företag som är nystartade eller befintliga företag, måste ta sig tid och att tydligt formulera varför de behöver ett företagslån och hur mycket de behöver.

Ofta så kanske företagaren inte exakt kan säga hur mycket de behöver tills de upprättar sina finansiella rapporter som en del av sin affärsplan.

Hur man ansöker om ett företagslån till mindre företag

Granska kredithistorik och kreditbetyg

Om ditt företag är ett start-up eller mindre än tre år gammalt, kommer din personliga kredithistoria att utvärderas, liksom ditt företags kredithistoria. Innan du ansöker om ett företagslån, ta lite tid att få din personliga kredithistorik i ordning.

Begär in din kreditupplysningsrapport från var och en av de största kreditupplysningsföretagen (UC, Bisnode och Creditsafe). Granska dessa kreditupplysningar. Om du ser några fel med dina kreditrapporter så ta och hör av dig till bolaget du fått din rapport ifrån och starta en diskussion om det eventuellt skall ändras.

Om det är ett fel som kreditupplysningsföretaget inte går med på att fixa till, kan du alltid vända dig till en myndighet om du är säker på din sak. Kontrollera din kreditvärdering. En bra kreditvärdering är mycket effektiv på så vis att det väsentligt ökar din chans att få igenom ett lån.

Börja granska dina lånealternativ

För att hitta bästa företagslånet, titta först och främst vilka banker som finns tillgängliga för dig. Du bör aldrig nöja dig med enbart de stora, nationella, kommersiella bankerna. Du kan ha en bättre chans för ett lån på mindre regionala kommersiella banker.

Övriga icke-bank institutioner, kan vara alternativ för dig, så som kreditföretag. Var dock medveten på att betalningsvillkoren kan skilja sig rejält från en kommersiell bank och ett kreditföretag. Så länge du är medveten om alla detaljer och är noggrann ska det inte vara några problem.

Det finns andra alternativ så som mikrolån som kanske riktar in sig mer till nystartade företag. Om en långivare säger nej, kan en annan alltid säga ja, till samma låneansökan, så fortsätt alltid med att försöka.

Ytterligare tips när du ansöker om ett företagslån

Förstå ditt företags riskprofil

Du måste förstå att långivaren tar en risk. Som sagt, det är bäst att du vet vilka dessa risker är och förstå hur en långivare kommer att se dessa risker. Ju mer du kan visa att du förstår ditt företags riskprofil och respekterar den risk som långivaren tar – desto mer kommer de att känna sig bekväma med dig som företagare.

Ge sanningsenlig information om ditt företag

När du ansöker om finansiering, behöver du lyfta fram de starka sidorna i din verksamhet, men du bör också motstå frestelsen att måla upp en mindre sanningsenlig bild av ditt företag.

Försök inte att ändra om på siffrorna eftersom det ändå oftast kommer fram i slutet, och det kan skada dina chanser att få ett lån i slutändan. Ta aldrig och kompromissa med din integritet eller integriteten av din verksamhet, var öppen.

Prata om dina nuvarande affärsprojekt

Prata med potentiella långivare om dina nuvarande affärsprojekt och vad du kommer att fortsätta att göra som har fungerat sedan tidigare.

Visa hur lånet skulle användas för dessa projekt. Det är en lättare konversation än att försöka sälja en långsiktig vision och potential i företaget, vilket kan vara en helt annan än där du är idag.

Investera i ett bokföringsprogram

Bokföringen i ditt företag bygger på starka siffror och nyckeltal, så du behöver se till att din bokföring är i ordning. För att göra detta, bör du investera i ett bokföringsprogram som erbjuder en organiserad presentation av din ekonomi.

Eftersom processen för godkännande är beroende av en korrekt representation av ditt företag, kommer ett tillförlitligt bokföringsprogram att vara en bra investering för ditt företag.

Här hittar du ett bra onlinebaserat bokföringsprogram till ett bra pris.

Upprätthålla en bra balans mellan skulder och likvida medel

De flesta långivare kommer att överväga detta när det tittar på att godkänna ett lån eller inte. Denna balans brukar vara bra att titta på när man ska mäta tillgängligt kassaflöde samt när och hur mycket av nuvarande skulder som ska betalas.

De flesta långivare kommer att erbjuda en mindre amortering + ränta då du visar att du kan betala dina lån och fortfarande har en buffert för oväntade utgifter.

Överväga andra typer av lån

Processen för att ansöka om ett företagslån tar oftast tid. När dina finansieringsbehov är omedelbara, överväg andra typer av lån, såsom företagskrediter eller liknande. Dessa typer av lån har oftast snabbare handläggningstid. Du kan få ett lån godkänt på ett par dagar eller timmar och kan finansieras på en vecka eller kortare. Du hittar bra alternativ här.

Skriva en bra affärsplan

Ett sätt att förbättra din chans för ett företagslån är att skriva en noggrann affärsplan. Att skapa en traditionell affärsplan tillåter dig att vara detaljerad och objektiv om ditt företag.

Den bör omfatta en sammanfattning, beskrivning av företaget, koncept, strategi, industri-och marknadsanalys, finansiella prognoser, finansieringsbehov.

Som du har förstått vid det här laget är det mycket olika punkter att tänka på och som kommer att påverka om du kommer bli godkänd för ett lån eller inte. Det bästa är att vara väl förberedd och att du plockat åt dig så mycket kunskap som du kan.

I och med att ett lån ofta är avgörande för en verksamhets framtid, är det väl all möda och tid för att se till att ro det där lånet i hamn. Tänk ofta på detta och se det som ett sätt att motivera dig själv.