För inte så länge sedan innebar att ansöka om ett litet företagslån oftast att du var tvungen att gå till din lokala bank, påbörja ansökningsprocessen, och leverera massor av företagsdokumentation, affärsekonomi, personlig finansiell information (även din mans/frus ekonomiska information) samt tillåta det finansiella institutet eller långivaren att utföra en kreditupplysning på dig och ditt företag.

Om ett företag hade otillräcklig eller dålig kredithistorik skulle detta, ofta omedelbart, innebära ett direkt nej på frågan om företaget får ta ett lån eller inte. Faktum är att kredithistorik används som en mätare av långivare som lägger grunden för finansiering, detta eftersom din eller ditt företags kredithistorik återspeglar din tidigare historia av att betala personliga eller affärsmässiga skulder.

Om du har misslyckats med att betala tillbaka till andra långivare, leverantörer eller kreditgivare är chansen att det återspeglas på din kreditupplysning. Detta minskar det dina chanser att få godkänt för finansiering från en mindre långivare. Så att ha en bra kredit är avgörande om du hoppas på att få godkänt från en traditionell långivare (Tänk en storbank som SEB, Swedbank etc.

Så oavsätt om du har en bra kredit eller en dålig kredit kanske du inser att du vill utforska dina alternativ kring snabba företagslån utan att någon gör en kreditupplysning på dig. I denna artikel kommer vi att titta på de alternativ som finns för småföretag som söker finansiering som vill se över sina val där en kreditupplysning inte nödvändigtvis behövs.

Skäl för att vilka undvika kreditupplysning?

Alltför många upplysningar

När en långivare eller andra potentiella kreditgivare lägger en förfrågan om kreditupplysning, kan det orsaka skada på dig eller ditt företags kredit. Ett ökande antal gånger som någon gör kreditupplysning, kommer att ha en negativ inverkan på din kreditvärdering.

Dessutom när en långivare tar en kreditupplysning, kommer den här begäran att komma med på din kreditrapport.

När andra långivare ser att det finns flera långivare som har gjort en upplysning på dig, kan det mycket väl kan skrämma bort dem, eller så är de oroliga för att du ska söka flera lån hos olika långivare, och på ett effektivt sätt sätta ihop lånen tillsammans – vilket kraftigt kommer att påverka din förmåga att betala tillbaka till din/dina långivare.

Dålig kredit

Bara för att du har ett litet företag med en dålig kredithistoria, betyder inte de att du inte längre behöver pengar för ditt företag. Faktum är att småföretagare med dålig kredit ofta behöver finansiering för sin verksamhet lika mycket eller till och med mer än någon annan verksamhet.

Tidigare, om ditt företag hade en dålig kredit, så kunde du i princip glömma att få någon typ av finansiering av ditt företag. Men under det senaste decenniet sedan lågkonjunkturen hade alternativa långivare chansen att skapa nya ”produkter” för företagare, vilket byggde på lån som la mindre fokus på kreditupplysningar, och fokusera mer på företagets kassaflöde.

Dessa nya långivare kunde plötsligt finansiera företag med dålig kredit.

Detta innebar att även små företag med en riktigt dålig kredithistorik, plötsligt kunde betala av sina skulder och återigen be om finansiering.

Utforska alternativ

Kanske du inte är redo att fullt förbinda dig till hela den här utlåningsprocessen, och istället bara vill titta över vilka alternativ till företagslån som är tillgängliga för ditt företag så att du noga kan gå igenom om kostnaden i tid och pengar är värt det. Då kan det vara värt att kolla på de alternativ där det inte görs en kreditupplysning.

Om du är i samtal med bra långivare eller större låneinstitut, kan du skicka in dokumentation kring företagets ekonomi utan att det görs en kreditupplysning, och efter det kan långivaren presentera ett komplett utbud av erbjudanden, som ger både ränta, priser & villkor. Detta kan vara en bra grund för att påbörja ett företagslån utan kreditupplysning.

Företagslån utan kreditupplysning

Typer av lån som inte kräver en kreditupplysning

Fakturabelåning:

Att med hjälp av obetalda fakturor skaffa sig finansiering är ett bra sätt för företagare med dålig kredit att snabbt få finansiering utan att det behöver göras en kreditupplysning. Företag som erbjuder fakturabelåning kommer att låna ut pengar till en verksamhet med hjälp av en obetald 30 till 90 dagars faktura, som säkerhet.

Då fakturan används som grund för finansieringen, och då fakturan kommer från ett annat företag än ditt egna, finns det ingen anledning att göra en kreditupplysning på ditt företag.

När fakturan levereras till långivaren, kommer de då att skicka ditt företag en stor del av fakturans belopp och sedan ta ut en liten avgift för transaktionen. Efter det att fakturan har betalats fullt ut, kommer företaget som står för fakturabelåningen att skicka resterande belopp till ditt företag.

En bra leverantör för fakturabelåning är Credstep och de är värt att kolla med om du vill använda factoring.

Kreditkort:

Till skillnad från ett traditionellt företagslån, är ett kreditkort som ger dig direkta medel ett sätt att snabbt få finansiering utan att behöva förlita sig på kredit för godkännande (kreditupplysning).

Du blir då godkänd ett belopp som du kan använda som en kredit när det behövs. Detta gör att du inte behöver få en kreditupplysning på dig själv eller företaget varje gång som du använder krediten.

Låneförmedlare

Den stora majoriteten av långivare och finansiärer vill köra en kreditupplysning på ditt företag för att utvärdera din verksamhet innan de erbjuder en utbetalningsplan eller andra typer av erbjudanden och finansieringar.

Om du då istället använder en låneförmedlare för företagslån så kommer det bara ske en kreditupplysning även om du ansöker hos många långivare samtidigt. Detta är ett väldigt bra alternativ om du inte vill få många registrerade kreditupplysningar på dig och ditt företag.

Sammanfattning

Som du säkert har förstått vi det här laget kan man som egenföretagare eller ägare av ett mindre bolag faktiskt söka sig till olika alternativ. Dessutom vill bankerna i grund och botten alltid låna ut pengar för att tjäna pengar på räntan.

Det handlar bara om att hitta en bra kompromiss mellan den som lånar och den som lånar ut. Efter att ha läst denna artikel hoppas vi att du är fylld med mer kunskap som gör det lättare för just dig att söka ett nytt företagslån.