Även i de bästa av världar, kan det kännas som en ganska skrämmande process att ansöka efter ett företagslån. Om du dock ska ansöka om ett lån och du vet om sedan innan att din kredithistorik inte är den bästa, ja då kan det kännas som en än mer otrevlig process att gå igenom.

Även om det är frustrerande för låntagare med dålig kredithistorik, är sanningen att nästan alla långivare, oavsett företag eller privat, kräver en personlig kreditupplysning som en del av ansökningsprocessen. Denna kreditkontroll fungerar som långivarens bästa tillgängliga inblick i din sannolikhet att betala av lånet enligt ditt låneavtal och i inom rätt tid.

Så medan det finns långivare som anser att det är till en hjälp för dem att få en övergripande information om privatekonomin för att förbättra deras ansökningsprocess, så kommer en personlig kreditupplysning att spela en betydande roll när du ansöker om företagslån.

Såvida du inte kan finansiera din verksamhet genom vänner och familj, personliga investerare, eller genom ett låneprogram genom ett företag eller liknande, kommer du behöva att förbereda dig för den verklighet som din personliga kreditinformation kommer att spela in när det kommer till långivarens beslutsprocess för att ge dig ett företagslån.

Företagslån med dålig kredithistorik

Även om du kanske inte att kan få ett företagslån nytt företag utan en kreditupplysning så kollar vi på sex olika sätt att minimera effekterna av en dålig privat kreditupplysning när ditt företag ska leta efter nya finansieringssätt.

1. Visa den totala finansiella styrkan hos ditt företag

För att minimera de negativa effekterna av din mindre charmiga kredithistorik, måste du visa dina årliga inkomster tillsammans med en rapport som visar dina kostnader för verksamheten och här skall det gärna vara ett positivt kassaflöde.

I synnerhet kommer du också att behöva bevisa att dina skulder kontra inkomster är positiva, du behöver visa långivaren att de inkomster som ditt företag har kommer att kunna betala av de månatliga delbetalningar som ett nytt lån kräver. Gärna skall det även finnas en del extra utrymme utöver lånebetalningarna som gör att långivaren känner sig mer säker.

Dessa tecken på en god finansiell hälsa kommer att vara avgörande för att bevisa, trots allt personligt ekonomiskt elände som du har haft i det förflutna, att ditt företag inte kommer att ha några problem att betala tillbaka lånet i tid.

2. Erbjud väsentliga säkerheter för att råda bot på eventuella tvivel

Nästan alla långivare av företagslån kräver att låntagaren erbjuder en säkerhet, vanligtvis i form av fastigheter eller alternativa värdefulla tillgångar, detta som en del av godkännande-processen. Om din personliga kredithistorik lämnar utrymme för oro, kommer värdet av denna ”säkerhet” att vara av särskild betydelse.

Många företagare tvekar inför beslutet att ställa upp med säkerheter detta då de vet att de kommer att förlora dem om företaget går i konkurs, detta då de gärna vill separera den personliga ekonomin och ekonmin i företaget. Men under omständigheter av en dålig personlig kredithistorik så är det en risk du måste vara villig att ta.

3. Överväg lån som kräver en lägre kreditvärdering

Även om alternativ till företagslån som inte kräver en kreditupplysning nästan är obefintliga, finns det vissa lån som finns tillgängliga via långivare online som har betydligt lägre krav på kreditvärdering än andra i branschen.

Om du behöver finansiering snabbt, men är orolig för din personliga kredithistorik, överväg om ett av dessa lånealternativ kan vara något som passar dina behov.

Tillgångsbaserade lån

Likt ett billån eller bostadslån, så använder tillgångsbaserade lån värdet av den tillgång som finansieras som säkerhet för att säkra lånet.

Om du till exempel tar ett tillgångsbaserat lån för att köpa maskiner av hög kvalitet, och senare har problem med att betala på ditt lån, kan långivaren återta och sälja utrustningen för att få tillbaka åtminstone en del av sina investeringar. Detta fungerar på samma sätt med finansiering med fakturor (factoring), där en långivare direkt kan samla in kapital från dina kunder för att säkerställa att de pengar du lånar återbetalats till fullo.

Även om de vanligtvis fortfarande kräver en kreditkontroll, gör dessa alternativa lånesätt att långivare kan vara mer villiga att finansiera låntagare med dålig kredit.

Kortfristiga lån

Även om du kanske inte kan ansöka om ett företagslån utan en kreditupplysning, finns det ett ökande antal online-långivare som riktar in sig på kortfristiga lån till låntagare med sämre kredithistorik.

Nackdelen? Dessa lån kommer ofta med höga räntor, vilket gör detta till ett dyrt sätt att finansiera ditt företag.

Men om du är i en knipa, eller har en möjlighet som kan vara lönsam, trots de höga kostnaderna för denna typ av lån, är det fortfarande ett alternativ värt att överväga.

4. Börja med ett mindre lån för att bygga upp din kredithistorik

Som du förstår vid det här laget finns det alternativ till företagslån som är tillgängliga för låntagare med dålig kredithistorik, men dessa alternativ är begränsade och ofta oöverkomligt dyra. Det är anledningen till att vi rekommenderar att du börjar med mindre, kortsiktiga lån för att bygga upp en positiv kredithistorik för dig privat och för ditt företag.

Om din verksamhet kräver en större finansiering, men du är orolig för att ta ett lån med hög ränta, leta då efter sätt att dela upp din verksamhet i olika faser som kan finansieras över tid.

Även om det här alternativet kan sakta ner din tillväxt på kort sikt, kan det förbereda dig för en godkänd låneansökan för ett större lån i framtiden och med bättre villkor. Det kan vara det bästa alternativet med tanke på dina förutsättningar.

5. Ta aktiva steg för att förbättra din kredithistorik

Tillsammans med de flesta andra faktorer som påverkar godkännande av ditt företagslån, finns det ingen skada i att göra vad du kan för att förbättra din personliga kredithistorik när du förbereder dig för att ansöka om ett företagslån.

Se till att du har koll och försöker reducera dåliga vanor i din personliga ekonomi genom att betala räkningar i tid varje gång, undvika att maxa ut ditt kreditkort eller ta på dig nya skulder, och att regelbundet följa eventuella rapporter för kreditupplysningar för att rätta till eventuella felaktigheter som kan uppstå.

Även om ingen av dessa åtgärder kommer att ha en omedelbar inverkan på din personliga kreditvärdighet, kommer de att bana väg för att få tillgång till ett bredare utbud av lånealternativ för ditt företag.

6. Ha tålamod och ge inte upp

Eftersom det nästan är omöjligt att få ett företagslån utan en kreditupplysning, så kan det naturligtvis vara så att det blir svårt att få ditt företag att växa på kort sikt utan ett lån.

Trots det, finns det ingen anledning att ge upp dina drömmar om ditt företag helt och hållet. Det kommer att ta tid, disciplin och kreativ planering, men att få den finansiering du behöver för att nå dina långsiktiga mål är möjligt — även om du har en kredithistorik som ser mindre bra ut.