En av de största utmaningarna som ett nytt, litet företag står inför är att få det kapital som behövs för att stödja deras initiala tillväxt. För att faktiskt få igång din verksamhet och komma på fötter kommer du sannolikt att behöva ha tillgång till pengar i form av ett mindre företagslån.

Vartifrån får du ett företagslån?

Om du redan har börjat jakten på ett lån, är du väl medveten om att det finns ett antal mindre företagslån där ute.

Var och en kommer med sina egna fördelar och nackdelar, och du kanske har upptäckt att de flesta av de billiga alternativen inte är tillgängliga för företagare utan ett par års verksamhet i bagaget eller de med etablerad och fin kredithistorik.

Du kan etablera och bygga upp din kreditvärdighet som företag under ganska så kort tid så länge du gör allt rätt.

För att hjälpa dig att komma igång, här är en lista på 5 användbara alternativ för att säkra ett företagslån.

Kreditkort för företag

Kreditkort för företag kan vara ett bra alternativ som finansieringslösning för företaget och kan hjälpa dig att komma på rätt fot för att separera affärs-och personlig ekonomi och bygga upp ditt företags kredit.

För att kvalificera dig för ett kreditkort, kommer kortutgivaren i allmänhet att titta på din personliga kredithistorik och sammanlagda inkomster (privat och företag). De flesta kreditkort har den extra fördelen av att du får bonus på köp och fördelar när du registrerar ett nytt kort.

Ett bra tips är att välja ett kort med en ränta på 0% under en viss period, tex 45 dagar. Detta gör det möjligt för dig att göra inköp och du har en tids kredittid helt utan kostnad.

Crowdfunding

Detta är en nyare källa till finansiering som kallas crowdfunding och är populärt när man pratar om olika sorters start-up bolag i världen. Populära crowdfunding-plattformar som KickStarter tillåter vem som helst med en vision om att samla in pengar för sina projekt eller företag. Kollar du efter företagslån utan UC kan detta vara ett toppenalternativ.

En start-up lån för företag genom crowdfunding kommer att kräva en hel del förberedelse av dig då du skall presentera dig och ditt företag på ett förtroendegivende sätt. Du skall visa företagets mål inför en stor grupp människor i hopp om att flera donationer eller pengar mot aktier i företaget så småningom att leda till att du kan kapitalisera företaget.

Alternativ till företagslån för mindre företag

Personlig finansiering från och vänner och familj

Personlig finansiering är ett vanligt alternativ, det är därför det är här på listan. Men med hjälp av egna medel är det en chansning, och du behöver göra ett gediget jobb för att beräkna alla kostnader, så att du inte kör slut på pengar innan verksamheten kan bära sig själv.

Även om du använder personliga medel för att starta igång, är det alltid en bra ide att börja ta steg för att etablera en god kredithistorik för din verksamhet direkt. På det sättet kan du börja utnyttja kredit-möjligheter och få tillgång till mer kapital i framtiden.

Personliga kreditkort: om du inte kan beviljas ett kreditkort för företaget, kan ett personligt kreditkort med en ganska hög kreditlimit hjälpa dig igenom de första inköpen och få ditt företag i rullning.

Hålla ett öga på hur mycket kredit du använder och betala dina räkningar i tid, eftersom kostnader på ditt personliga kreditkort kan förstöra din personliga kredit och detta kan skapa större problem än vad du kan föreställa dig.

Ett sätt är även att be bekanta och familj om kapital, men var noga med att beskriva riskerna för dem så de vet vad de investerar i. Annars kan du då en dålig kemi med din familj om saker skulle gå snett. Ett bra exempel på denna typ av finansiering är Amazon vars ägare bad sina föräldrar att investera i företaget från början. Värdet på deras investering har sedan dess stigit över 12 miljoner procent(!) vilket borde vara den bästa investeringen i historien.

Hur du förbättrar chanserna att bli godkänd ett företagslån

Investera i en certifierad revisor så tidigt som möjligt

Överväga att anlita en certifierad revisor som kan utföra en översyn av företagets finansiella rapporter på en årlig basis.

Detta kan lägga till kostnader för din verksamhet, men det kan vara viktigt att kunna presentera en långivare med historiska bokslut som redan har granskats av en oberoende certifierad revisor, som i slutändan kan betyda skillnaden i ett godkännande eller ett nej.

Dessa utgifter är faktiskt en investering, speciellt när du behöver finansiering för att finansiera din tillväxt eller expansion.

Bevisa din förmåga att kunna återbetala skulden

Kraven kommer vanligvis variera från långivare till långivare. Men alla långivare vill se till att ditt företag har möjlighet att betala tillbaka dina skulder.

Så innan du ansöker om ett lån, se till att förbereda alla nödvändiga dokument som kommer att kunna visa din förmåga att betala för lånet. Dessa dokument består bland annat av affärsplan och strategier, affärs-och personliga deklarationer och senaste bokslutet.

Bygga relationer med lånerådgivare

Goda personliga relationer med lånerådgivare kommer att ta dig långt. Ibland kan lånerådgivare agera som om de inte har en förmåga att hjälpa dig med din låneansökan.

Men när du bygger relationer med dem med hjälp av dina kunskaper, kommer du att finna att dessa människor har en hel del inflytande och kan betyda skillnaden mellan avslag och godkännande.

Rikta in dig på rätt långivare

Se till att du kollar lån från så många långivare som möjligt för att hitta en finansiering med lägsta räntan och de bästa villkoren. Om du är kreditvärdig, kommer bankerna att sänka sina ränteerbjudande när de får reda på att du också pratar med andra banker.

Vissa långivare är mer angelägna om att godkänna en kund med de bästa villkoren som möjligt, detta för att vinna över andra erbjudanden. Detta även om det egentligen inte finns några konkurrerande erbjudanden.

Var väl förberedd med din presentation

Under din presentation, kommer banken vilja förstå vad du gör, vad dina behov är, och hur de skulle kunna hjälpa dig utan att sätta dem i onödiga risker. Var redo att förklara detta och att svara på ytterligare frågor från långivaren.

De mest viktiga sakerna att gå igenom vad gäller din lånepresentation är dina planer för verksamheten, hur mycket du vill låna, och hur du planerar att återbetala.

Förstå krav och processer av långivaren

Olika långivare använder olika kriterier för att bedöma ett företags hälsa och har olika tidslinjer för godkännande, så en grundläggande förståelse för deras krav och process kommer att hjälpa dig att förbättra din ansökan.

Innan du ansöker om ett lån, gör din först efterforskning och ta reda på vilka långivarens krav är, och deras procedur för en låneansökan. Du kommer att vara bättre förberedd när du har tillräcklig kunskap om detta.